Tibetaanse volksopstand

 

 

Links:

home

International Campaign for Tibet

Tibet-pagina

Reizen naar Tibet

Nieuws archief

Foto's van pro-Tibet acties in Kathmandu

Uitleg symboliek in de vlag

 

Uw link hier?

 

 

(Herdenking) Tibetaanse volksopstand 10 maart 1959-2009

 

Op 10 maart 2009 is het 50 jaar geleden dat de Tibetaanse volksopstand begon, nl op 10 maart 1959.Dalai Lama

Deze opstand leidde tot de vlucht van de huidige Dalai Lama (Tenzin Gyatso), die een week later, op 17 maart 1959, Tibet ontvluchtte waarna hij zich vestigde in Dharamsala in Noord-India. Duizenden Tibetanen kwamen op tijdens de volksopstand,

De jaarlijkse gedenkdag van deze opstand wordt door vele pro-Tibet-bewegingen beschouwd als de Tibetaanse Opstandsdag en wordt regelmatig aangegrepen voor protesten en demonstraties over de gehele wereld.
In 2008, het jaar van de Olympische Spelen in Beijing/China, leiden de protesten in Tibet zelf tot grote ongeregeldheden, tientallen doden, veel meer gewonden en arrestaties en de afsluiting van Tibet voor toeristen en journalisten. In Nepal, waar een grote Tibetaanse gemeenschap woont, was de herdenking aanleiding tot maandenlange protesten bij kantoren van de Chinese ambassade en de Verenigde Naties, waarbij duidenden aanhoudingen werden verricht.
Potala in Lhasa

De aanleiding voor de opstand in 1959 was de vrees onder de Tibetaanse bevolking voor een ontvoering van hun leider, de Dalai Lama. Deze was uitgenodigd voor een bijeenkomst op het Chinese militaire hoofdkwartier. Het Norbulinka paleis van de Dalai Lama werd door circa 300.000 Tibetanen omringd om hem te beschermen tegen deze mogelijke ontvoering.
Op 17 maart vluchtte de Dalai Lama vermomd als soldaat en op 19 maart braken grootschalige gevechten uit, maar na enkele dagen moesten de slechte bewapende Tibetanen zich overgeven aan de overmacht van de Chinezen.

Potala Paleis, Lhasa

Pro Tibet actie in Nepal     Tibetaanse demonstratie
     

Pro-Tibet actie in Kathmandu, Nepal, april 2008

 

Tibet video's

Tibet, The story of a tragedy

 

meer video's volgen

 

 

vlaggen tibet

Reizen:

Fox vakanties

Shoestring

trekking Tibet

 

 

 

07-09-2015